Tropenmuseum

Voor het inamsterdam World Interiors Event ontwikkelt het Tropenmuseum een bijzondere tour: Ontdek het monumentale gebouw!

 Wat vertelt het oude historische gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en wat betekenen de beelden die in het interieur en exterieur zijn aangebracht? Ontdek de verhalen van de koloniale geschiedenis van het gebouw in de muurschilderingen en de ornamenten tijdens deze speciale rondleiding.
 
In het Tropenmuseum vindt u de mooiste verhalen en voorwerpen van over de hele wereld. U maakt er een reis door de tijd en de wereld en maakt zo kennis met uiteenlopende culturen en het dagelijks leven van mensen ver weg. Het museum bevat zowel traditionele als moderne (kunst)objecten, gebruiksvoorwerpen, geluidsfragmenten en videobeelden en geeft een beeld van zowel de levende tradities als de geschiedenis van verschillende wereldculturen.
 
Zo kunt u een reis maken langs stad en platteland en kennis maken met godsdienst, geschiedenis en de gouden eeuwen van de islamitische wereld (12e-14e eeuw).
U bezoekt de Jemenitische en Pakistaanse woonhuizen en een retro café in Cairo. Deze koffiehuizen zijn ingericht in nostalgische stijl, met rijk gedecoreerde wanden en plafonds. De inrichting van het retrocafé van het Tropenmuseum is gebaseerd op een bestaand koffiehuis in Cairo. Het café roept de sfeer op van de jaren '60 van de vorige eeuw. Het thema is de Egyptische muziek uit deze periode en in het bijzonder Umm Kulthum, de legendarische diva van de Arabische muziek. Het koffiehuis is naar haar genoemd: Kawkib as-Sharq, ‘Ster van het Oosten’, zoals haar bijnaam luidt.
 
Het Tropenmuseum maakt deel uit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en is gevestigd in één van de mooiste historische gebouwen van Amsterdam. Het is gebouwd op het terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats naar het ontwerp van de architect J. J. van Nieukerken (1854-1913) en in 1926 voltooid door M. A. van Nieukerken.
 
“In het Oosten van onze Hoofdstad torent het hoog boven huizen en boomen uit…” schreef een enthousiaste journalist van Eigen Haard op 9 oktober 1926 bij de opening van het Koloniaal Instituut. Gepaste trots, want wat nu het KIT en het Tropenmuseum herbergt, was toen niet alleen het grootste gebouw van Amsterdam, maar het combineert stijlen en inzichten op een manier die elders in ons land nauwelijks zijn te vinden.
Het gebouw is voor Nederlandse begrippen zeer rijk versierd met directe en meer symbolische verwijzingen naar autoriteiten, oprichters, doelstellingen, wetenschap, landbouw, flora en fauna, religies, verhalen en mythen uit de betrokken culturen. Een speciale Commissie voor de Symboliek heeft meer dan tien jaar de toepassing van decoratie voorbereid en begeleid. Resultaat is een steeds weer verrassende compositie met vele lagen, die zich laat genieten als kunstwerk en laat lezen als een boek waarin alle idealen van de oprichters zijn terug te vinden. De beeldhouwwerken, friezen, schilderingen en houtsnijwerk zijn in uitvoering en materialen van hoge kwaliteit en werden uitgevoerd door bekende kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw. In 2003 werd het gebouw aangewezen als rijksmonument.

 
Terug naar Evenementen overzicht