Interieurcollectie Stedelijk Museum

Bij heropening zal duidelijk worden dat het Stedelijk Musem hét museum voor vormgeving is in Nederland.

 
De collectie behoort tot een van de meest vooraanstaande in de wereld, met onder meer: meubels, textiel, apparaten, voorwerpen van hout, glas, keramiek, metaal en kunststof, sieraden, affiches en grafische vormgeving, maar ook complete interieurs van o.a. Gerrit Rietveld. Er bestaan talrijke dwarsverbanden met andere collectie-onderdelen, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van keramiek en stoffen van Picasso en meubels van Donald Judd.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam ondergaat momenteel een ingrijpende verbouwing, de heropening zal naar verwachting in 2012 plaatsvinden. Het museum beschikt over een zeer uitzonderlijke collectie, die uiteenlopende disciplines herbergt: schilderkunst, beeldhouwkunst, film- en videokunst, werk op papier, fotografie, toegepaste kunst en vormgeving. In het Nederlandse kunstlandschap is deze collectie wat breedte en diepte betreft enig in zijn soort.
 
In het oog springende namen en stromingen zijn Breitner, Matisse, Malevich, Mondriaan, Rietveld en De Stijl, het Bauhaus, Cobra en de Amerikaanse kunst na 1945, met kopstukken als Newman, Kelly, Pollock, Warhol en in de eigen tijd Nauman, Kiefer, Merz en Sottsass. De fotocollectie is de vroegste in een West-Europees museum voor moderne kunst en ook de collectie film- en videokunst is, dankzij het feit dat het museum al vroeg verzamelde, uniek.
 
Het nieuwe Stedelijk aan het Museumplein, met nieuwbouw van Benthem Crouwel Architekten, zal bij heropening meer dan ooit in de geschiedenis de collectie kunnen laten zien.

 
 
Terug naar Evenementen overzicht