Adriaan Dortsman, De Ideale Gracht

Museum Van Loon toont van 8 februari tot 9 juni 2013 de eerste overzichtstentoonstelling over leven en werk van de zeventiende-eeuwse architect Adriaan Dortsman. 
Deze architect is beeldbepalend geweest voor de architectuur aan de Amsterdamse grachten. Op zijn naam staan bekende monumenten als het Sixhuis, de Koepelkerk, Maison Descartes en natuurlijk het Museum Van Loon.

Dortsman’s gebouwen met hun prachtige sobere stijl zijn kenmerkend voor het Hollands Classicisme.
De tentoonstelling toont ontwerpen en opdrachtgevers aan de hand van schilderijen (o.a. door Gerrit Berckheyde), tekeningen, foto’s en plattegronden. Na bijna 400 jaar komt het oeuvre van Adriaan Dortsman zo weer tot leven.

Naast de tentoonstelling in het eveneens door Dortsman ontworpen koetshuis kan de bezoeker de stijl en de sporen van Dortsman verder verkennen in het museum.
 

Een extera fraay huis
In het hart van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een schitterend woonhuis dat in 1672 werd ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer uit van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde.

In de kamers vindt u portretten, schitterend meubilair, fraai zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Achter het huis ligt een prachtige tuin. De tuin is aangelegd in de stijl van de 17e eeuw en wordt afgesloten door de fraaie gevelwand van het koetshuis. Een uniek geheel dat u nergens anders meer in deze originele staat aantreft. Wie een kijkje wil nemen achter de gevels van de wereldberoemde grachtengordel, moet beslist een bezoek brengen aan het museum.
 
Terug naar Evenementen overzicht